مجله پوشاک

پارچه مناسب برای فصول مختلف سال

پارچه مناسب برای فصول مختلف سال
لطفا امتیاز دهید post

پارچه مناسب برای انواع فصل‌ها سال

در این مقاله امروز می‌خواهیم به پارچه مناسب برای انواع فصل‌ها بپردازیم. فصل‌های زمستان و تابستان که می‌آید اولین چیزی که به ذهن می رسد واقعا این است که چه جنس لباسی برای پوشیدن در این فصول مناسب است و در واقع بدن با آن‌ها احساس راحتی بیشتری دارد؟

بسیاری از افراد در تابستان و زمستان با استفاده از جنس‌های متفاوت از لباس سعی دارند تا در این فصول بسته به آب و هوای پیش رو جوی راحت برای بدن خود ایجاد کنند، اما بسیاری از پارچه‌هایی که ما برای لباس انتخاب می‌کنیم شاید در نگاه اول مناسب برای ما باشند اما هر یک دارای معایبی هستند که همواره در فصول مختلف با آنها دست و پنجه نرم می‌کنیم.

سرفصل های مختلف مقاله پارچه مناسب برای فصول مختلف سال:

  • پارچه مناسب برای انواع لباس زنانه
  • پارچه مناسب فصل بهار
  • پارچه های مناسب فصل تابستان
  • اسم پارچه های خنک تابستانی
  • پارچه مناسب فصل سرد
  • پارچه مناسب فصل بهار

مثلا پارچه‌هایی از جنس ویسکوز بسیار نرم و لطیف و نازک هستند، و اکثر افراد تصور می‌کنند این پارچه‌ها بسیار مناسب برای تابستان هستند، در صورتی که پارچه‌های ویسکوز به دلیل آنکه عرق را درخود نگه می‌دارند اصلا مناسب برای تابستان نخواهند بود. یا بسیاری از ما در فصل زمستان برای ایجاد گرمای مورد نیاز چندین لباس را بر روی یکدیگر می‌پوشیم، یادتان باشد برای آنکه در فصل زمستان گرمای مورد نیاز را بدست آورید باید پارچه مناسب برای فصول مختلف سال را بشناسید.

جنس پارچه مناسب برای انواع فصل‌ها

پارچه مناسب فصل بهار

برای بهار چه لباسی بخریم؟ فصل بهار که می‌شود، وقتش است که لباس‌های پشمی را توی چمدان بگذارید، چند قرص نفتالین لابه لای لباس‌ها بگذارید و آنها را روانه انباری کنید. در این وقت‌ها است که ویترین رنگارنگ لباس فروشی‌ها شما را وسوسه می‌کند که به خرید لباس بهاری بروید. در اولین بخش این مقاله “پارچه مناسب برای فصول مختلف” به اولین فصل سال یعنی بهار و پارچه مناسب فصل بهار می‌پردازیم.

محصول مرتبط: خرید اینترنتی مانتو بهاره عمده

لباس‌های نخی و پنبه‌ای

این جنس لباس یکی از پرطرفدارترین پارچه‌ها و بهترین جایگزین لباس‌های زمستانی برای پوشش در فصل بهار است. لباس‌هایی از این جنس به دلیل خاصیت قابل تنفس بودن پارچه‌اش که قابلیت رد و بدل کردن هوا را دارد، مانع از ایجاد عرق روی سطح پوست شده و بهترین پارچه‌ای است که هوای گرم را بین پوست بدن و لباس نگه نمی‌دارد.

از طرفی نرم و لطیف بودن آن به خاطر ظرافت به کار رفته در پارچه احساس راحتی و سبکی ویژه‌ای به شما می‌بخشد. تنها عیب این جنس لباس‌ها این است که معمولاً دوام کمی در برابر استفاده مداوم و شست وشو دارد و شکل ظاهری آن خیلی زود تغییر می‌کند. با این حال بهترین انتخاب برای لذت بردن از بهار و هوای آن همین جنس لباس‌هاست.

لباس‌های کتان

این جنس پارچه هم که هواداران زیادی به ویژه در بین آقایان دارد به دلیل نگه نداشتن گرما میان پوست بدن و خود یکی از گزینه‌های اصلی پوشش در فصل خوش بهار است. شاید کمتر شنیده باشید، اما لباس‌هایی از جنس کتان مرغوب بدن شما را تازه و خنک نگه می‌دارد. پس برای رفتن به محل کار یا مهمانی حتما پوشیدن کت‌های کتان و بهاری را تجربه کنید.

خانم‌ها هم می‌توانند با شلوار و مانتوهایی از این جنس و با رنگ روشن پوشش خود را بهاری کنند. البته با درنظر گرفتن این نکته که این لباس‌ها براحتی چروک می‌شود و ظاهر بدی به خود می‌گیرد. اما در برابر همه ویژگی‌های مثبت و راحتی این جنس لباس، می‌شود از تنها ایراد آن چشم‌پوشی کرد.

پارچه لی کاغذی

یکی دیگر از پارچه‌هایی که برای دوخت انواع لباس مردانه و زنانه کاربرد دارد همان پارچه لی کاغذی یا تنسل است. این پارچه معمولا از جنس پنبه تهیه می‌شود و نمونه‌های مرغوب‌تر آن از ویسکوز هستند. رنگ بندی شاد و ملایم آن در اکثر مانتو‌های تابستانی استفاده می‌شود. این پارچه به صورت چاپی نیز تولید می‌شود و طرح‌های گلدار آن در بازار موجود است.

فاستونی

این پارچه معمولا از الیاف طبیعی پشم تهیه می‌شود و برای مانتو‌های رسمی انتخاب بسیار ایده‌آلی است. مانتوهای دوخته شده با پارچه فاستونی فرم و حالت خود را در زمان کوتاهی از دست نمی‌دهند و برای مانتوهای اداری مانند بانک‌ها بسیار مناسب هستند. هر چند که نمونه‌های اعلا و شیک آن در مانتوهای غیر اداری نیز کاربرد دارد.

قیمت این پارچه مانتویی با توجه به کیفیت و درجه‌بندی آن از ارزان تا خیلی گران در بازار موجود است. از آنجایی که پارچه فاستونی از پشم تهیه می‌شود انتخاب آن برای فصل زمستان مناسب‌تر است اما اگر می‌خواهید از این پارچه برای مانتو بهاره خود انتخاب کنید به سراغ مدل‌های ظریف‌تر با نخ‌های نازک بروید تا زیبایی و ظرافت بیشتری داشته باشند. 

 

پارچه های مناسب فصل تابستان

پارچه های مناسب فصل تابستان

در بخش دوم مقاله “پارچه مناسب برای انواع فصل‌ها” به فصل گرم و داغ تابستان میپردازیم. از انواع پارچه برای تابستان برای تن‌پوش‌های مردانه و زنانه که خنک باشد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پنبه (cotton) پراستفاده‌ترین الیاف طبیعی در جهان است. پارچه‌های نخ‌پنبه انواع و کیفیت‌های مختلفی دارند. خصوصاً از لحاظ نوع بافت و وزن بسیار متنوع‌اند. اما برای تابستان تنها پارچه‌های نخ‌پنبه‌ای سبک را پیشنهاد می‌کنیم که گرما را قابل‌تحمل‌تر می‌کنند. پارچه‌های نخ‌پنبه برای انواع پوشاک مردانه و زنانه، از تی‌شرت و بلوز گرفته تا پیراهن و مانتو، و برای آب‌وهوای هم خشک و هم مرطوب مناسب‌اند. 

با انواع اسم پارچه های خنک تابستانی در پارچه های مناسب فصل تابستان آشنا شوید.

محصول مرتبط: خرید مانتو تابستانه عمده

تنفس‌پذیر

پنبه الیاف فوق‌العاده تنفس‌پذیری است. یعنی از قابلیت عبور جریان هوا برخوردار است و نمی‌گذارد که گرما بین بدن و لباس‌ باقی بماند.

نرم و سبک

اما مقاوم پارچه‌های نخ‌پنبه با اینکه می‌توانند خیلی سبک و نازک باشند، اما از استخوان‌بندی خوبی برخوردارند.

چروک‌پذیری بالا

بدترین عیب پارچه‌های نخ‌پنبه این است که زیاد چروک می‌شوند. پس اگر از اتوکردن لباس در روزهای گرم تابستان بدتان می‌آید، لباس‌‌های نخ‌پنبه احتمالا روی اعصاب‌تان خواهند بود! اما پارچه‌های نخ‌پنبه با درصدی پلی‌استر کمتر چروک‌ می‌خورند.

آبرفت

پارچه‌های نخ‌پنبه معمولا آبرفت دارند. برای دوخت پارچه‌هایی که شاید براثر شست‌وشو آب بروند، بهتر است پارچه را قبل از تحویل به خیاط آب بزنید.

کتان

کتان (linen) یا لینِن محبوب‌ترین انواع پارچه برای تابستان است که از الیاف طبیعی گیاه کتان بافته می‌شود. کتان تن‌خور شیکی دارد و به‌نسبت پارچه‌های نخی دیرتر از ریخت می‌افتد. پارچه کتان برای کت‌وشلوار غیررسمی تابستانی انتخاب معرکه‌ای است. راحت و خنک و درعین‌حال خوش‌تیپانه! برای خانم‌های گشادپوش هم مانتوی کتان با استایل مینیمال را در تابستان پیشنهاد می‌کنیم.

مقاوم و بادوام

کمتر پیش می‌آید که از لباس‌های جنس کتان زود دل‌زده شویم. شاید چون کتان در مقایسه با نخ‌پنبه بارها مقاوم‌تر و بادوام‌تر است و تا سال‌ها خوش‌ریخت باقی می‌ماند.

بسیار خنک

کتان پارچه ذاتاً تنفس‌پذیری است و با عبور هوا رطوبت بدن را می‌گیرد. خیلی هم زود خشک می‌شود.

چروک‌پذیری بالا

کتان پارچه بسیار چروک‌پذیری است. دقیقا به همین دلیل خیلی از خانم‌ها و آقایان تمایلی به پوشیدن مانتو یا بلوز کتان ندارند. اما الیاف کتان به‌مرور براثر استفاده منعطف‌تر می‌شوند و درنتیجه کمتر چروک می‌خورند. این را هم بدانید که بلوزهای مردانه کتان اتفاقا با اندکی چروک ظاهر خوش‌ریخت‌تری پیدا می‌کنند!

شیرشکری

از اسمش تعجب نکنید! به احتمال زیاد با پارچه‌های شیرشکری (seersucker) آشنایی دارید و تابه‌حال فقط اسمش را نمی‌دانستید. شیرشکری پارچه نرم و سبکی از خانواده نخ‌پنبه است و با طرح راه‌راه چروکی شناخته می‌شود. بافت تاروپود پارچه‌های شیرشکری به‌گونه‌ای است که به‌خودی‌خود حالت چروکی ریزی دارند. این جنس پارچه‌ها معمولا در رنگ‌های پاستلی (رنگ‌های ملیح و ملایم) تولید می‌شوند و جذابیت منحصربه‌فردی به لباس‌های تابستانی می‌بخشند.

خنک و بادوام

پارچه‌های شیرشکری تنفس‌پذیرند و خصوصا برای مناطق شرجی بسیار مناسب‌اند. مهم‌تر اینکه براثر شست‌وشوی مکرر زود از ریخت نمی‌افتند و از دوام خوبی برخورداند.

شَمبرِی

برای جین‌پوش‌ها شمبری (chambray) به‌دلیل ظاهر جین‌مانندش بهترین انتخاب تابستانی است. اگر به متن پارچه‌های شمبری خوب دقت کنید، خواهید دید که با پود سفید و تارهای رنگی بافته شده‌اند. اما از لحاظ نوع بافت تاروپود با حتی جین‌های سبک و گِرَم‌پایین فرق دارند. پارچه‌های شمبری می‌توانند صددرصد نخ‌پنبه یا ترکیبی شامل درصدی الیاف کتان یا پلی‌استر باشند. رنگ‌شان هم معمولا طیفی از آبی است.

جین‌مانند اما سبک

پارچه جین به‌دلیل سنگین‌بودن انتخاب مناسبی برای اوقات گرم سال نیست. اما لباس‌های جنس شمبری بااینکه شبیه جین به‌نظر می‌رسند، بسیار سبک‌تر و خنک‌ترند و برای گرمای خشک و شرجی گزینه به‌مراتب بهتری نسبت به جین محسوب می‌شوند.

این بود آموزش هایی درباره پارچه های مناسب فصل تابستان و در ادامه به نبایدهای پارچه های مناسب فصل تابستان می پردازیم.

بدترین انواع پارچه برای تابستان

بدترین انواع پارچه برای تابستان

چند نمونه از رایج‌ترین پارچه های مناسب فصل تابستان را برایتان گفتیم. اما پارچه‌هایی هم هستند که باوجود سبکی و مزیت‌هایی همچون چروک‌نشدن به اندازه پارچه‌های الیاف‌طبیعی برای تابستان مناسب نیستند.

نایلون

نایلون جزو الیاف کاملا مصنوعی است. لباس‌های نایلونی چون جاذب و تنفس‌پذیر نیستند، شدیدا گرم و خیس عرق‌مان می‌کنند.

پلی‌استر

پارچه‌های حاوی الیاف پلی‌استر تنها مزیت‌شان این است که کمتر چروک می‌خورند. اما ضدآب‌ و غیرقابل‌تنفس‌اند و به‌جای جذب و تبخیر عرق باعث می‌شوند که همه گرما بین لباس و بدن باقی بماند و از شدت عرق احساس خیسی کنیم. حتی پارچه‌های الیاف طبیعی با ترکیب پلی‌استر هم به قدر کافی جاذب نیستند.

ریون

از ریون یا ویسکوز معمولا برای دوخت لباس‌های ظریف و سبک استفاده می‌شود. اما به‌هرحال ریون هم مثل سایر الیاف مصنوعی گرما را از بین بدن و لباس بیرون نمی‌دهد و جاذب عرق نیست.

پارچه‌های زیبا در فصل آرام بخش پاییز

پارچه‌های زیبا در فصل آرام بخش پاییز

در بخش سوم مقاله ”پارچه مناسب برای انواع فصل‌ها” به پارچه‌های پاییزی می‌پردازیم. یکی از فصل‌هایی که طبق اصول مد می‌توان با ترکیب رنگ و لباس‌های زیبا مانور دهیم، پاییز است. این فصل زیبا علاوه بر زیبایی‌هایش سختی‌هایی هم به همراه دارند مثل سرما و یخبندان، شیوع بیماری‌های فصلی و …

ابتدا باید دانست که پوشاک مناسب هر فصل مستقیماٌ با دو ویژگی یعنی نوع و جنس رابطه مستقیم دارد. برای بسیاری از مردم، در فصل سرد، گرم نگه داشتن خود بیشتر از شیک بودن اهمیت دارد. ولی اگر از جنس مناسب برای لباس‌هایتان انتخاب کنید هم می‌توانید خود را گرم نگه دارید هم شیک باشید. این نکته را به یاد داشته باشید که پوشیدن چندین لباس روی هم بصورتی که قوانین چند لایه‌ای رعایت نشود یک اشتباه بزرگ است! اگر این کار را برای محافظت در برابر سرما انجام می‌دهید اگر جنس لباس را مناسب انتخاب کنید دیگر نیازی به پوشیدن این همه لباس روی هم نیست.

پارچه فاستونی

این پارچه قرن‌هاست که برای لباس زمستانی و پائیزی بکار می‌رود. برای اولین بار این پارچه در شهر بوستون آمریکا تولید شد و بعد در ایران به نام فاستونی شهرت یافت. در بریتانیا برای چند دهه فاستونی فقط توسط افرادی که در جامعه سطح بالایی داشتن پوشیده می‌شد اما حتی با دموکراتیزه شدن صنعت مد و فشن جایگاه خود را از دست نداد. این پارچه بسیار قوی، زیبا، با دوام است. فاستونی در طرح‌ها مختلف و با درصدهای از الیاف تولید می‌شود. الیاف پارچه‌های فاستونی از ترکیب پشم، کرک و یا مواد پلی‌استر تولید می‌شود.

پارچه‌های که درصد پشم بیشتری دارند نرم‌تر و لطیف‌تر هستند و از فاستونی‌های که ویسکوز دارند سنگین‌تر می‌باشند. از فاستونی برای دوخت کت و شلوار در تمام کشورهای دنیا استفاده می‌شود. البته خانم‌ها را در خرید فاستونی نادیده گرفت و چون بیشترین طرفداران فاستونی خانم‌ها هستند و برای دوخت مانتو و کت و دامن از فاستونی استفاده می‌کنند.

پارچه مخمل

نوعی پارچه کرکی که از ابریشم، پنبه، کتان یا پشم تولید می‌شود. پارچه مخمل جزء پارچه‌های اشرافی و لوکس محسوب می‌شود. پارچه مخمل در انواع مختلف وجود دارد که عبارتند از Velvet، Velveteen ، Velour و … که متریال نوع‌های مختلف مخمل نیز کمی با هم متفاوت است اما پنبه جزء الیافی هست که در بیشتر مخمل‌ها استفاده می‌شود. پارچه مخمل کبریتی بدلیل ضخامتی که دارد برای فصل سرما مناسب می‌باشد. از پارچه مخمل کبریتی برای مانتو پاییزه، شلوارهای مردانه و زنانه و … استفاده می‌شود.

پارچه ابریشم

این پارچه جزء پارچه‌هایی هست که در تابستان خنک و در زمستان گرم می‌کند. پارچه ابریشم در واقع از یک ماده طبیعی بسیار قوی تهیه می‌شود و جزء مرغوب‌ترین پارچه‌ها می‌باشد و برای لباس رسمی و مجلسی استفاده می‌شود.

پارچه ابریشم طبیعی به نگهداری بسیار نیاز دارد. ابریشم مصنوعی از ترکیب ابریشم با مواد دیگر تولید می‌شود که شباهت زیادی به ابریشم طبیعی دارد. پارچه ابریشم هند در سراسر چهان محبوب‌ترین است. در حال حاضر ایالات متحده آمریکا، فرانسه و ایتالیا تولید‌کنندگان عمده ابریشم در جهان هستند.

پارچه پلار

پارچه پلار ترکیبی از پلی استر و پنبه و کرک مصنوعی می‌‌باشد. این پارچه در مقابل باد و باران تا حد زیادی مقاوم است و بسیار سریع خشک می‌شود. دوام زیاد، چین و چروک نیز پیدا نمی‌کند. از این پارچه برای سویشرت استفاده می‌شود و برای فصل پاییز پرکاربرد می‌باشد.

پارچه کشمیر

پارچه کشمیر بافتی از بز کشمیر یا دیگر انواع بز بدست می‌آید. کشمیر بافت قوی، سبک و نرمی دارد. لباس‌های که از پارچه کشمیر درست می شود به عنوان یک عایق قوی عمل می‌کند. پارچه کشمیر با الیاف نرم . لطیفش شناخته می‌شود، که بصورت طبیعی پوشش سبک و بدون پرزی را فراهم می‌کند. پارچه پشم آنگورا را نیز به اسم کشمیر می‌شناسند. پارچه کشمیر در طرح‌های چهارخونه ریز و درشت، راه راه و ساده موجود است.

محبوب‌ترین پارچه‌ها برای زمستان

محبوب‌ترین پارچه مناسب فصل سرد

در بخش چهارم مقاله “پارچه مناسب برای انواع فصل‌ها” به پارچه‎‌های زمستانی میپردازیم. مد هر فصل ترکیبی خلاقانه از الگوی لباس، جنس پارچه و رنگ پارچه است که از کنار هم قرار گرفتن این سه خصیصه کلکسیون‌های منحصر به فردی برای هر فصل طراحی می‌شود. در مورد رنگ و مدل لباس محبوب در هر فصل مطالب زیادی منتشر می‌شود.

اما انتخاب پارچه مناسب هر فصل چالشی است که هر تولید‌کننده در خلق مجموعه‌ی فصلی خود با آن مواجه می‌شود. سالن‌های مد لباس برای زمستان ۲۰۱۷/۲۰۱۸ شاهد استفاده هوشمند از پارچه‌های خاصی بودند که به تفکیک مردانه و زنانه به مرور آن‌ها می پردازیم.

 زمستان و پارچه مناسب فصل سرد

دنیای مد امسال برای کمدهای خانم‌ها از ترکیب پارچه‌های گرم زمستان در رنگ‌ها و مدل‌های مختلف پیشنهاداتی دارد. پارچه‌های موهری بافته شده از نخ‌های گرم و نرم بلند پشمی در کنار نخ‌های بوکله و فانتزی در دو صورت بافت‌های تاری و پودی و حلقوی محبوب‌ترین پارچه معرفی شده امسال هستند که اکثرا با رنگ‌های طوسی و شیدهای طبیعی و کمرنگ معرفی شده‌اند. کت‌های پشمی ابریشمی از شاخص‌ترین المان‌های مد زمستان امسال هستند.

پارچه‌های زمستانی مناسب فصل سرد دو رو و کلاسیک

دو رو و کلاسیک بافته شده توسط مینی ژاکارد نیز از پدیده‌های امسال هستند که دسته‌ایی از آن‌ها هر دو رو بافت ساده و یک رنگ دارند و دسته‌ایی دیگر در یک طرف با بافت‌های مدل دار و چند رنگ و از طرفی دیگر ساده و یکرنگ بافته شده‌اند. رنگ‌های دودی و تکمیل ضد آب مربوط به این پارچه‌ها ، این مجموعه را برای فصول بارانی و مرطوب تبدیل به پیشنهادی مطلوب و دلچسب کرده است.

پارچه‌های زمستانی مناسب فصل سرد دو رو با نقش و نگار

پارچه های زمستانی دو رو که در هر طرف نقش و نگار خاص و ویژه ای دارند و ترکیبی از بافت های ساده و جرسی هستند با الیاف ضخیم تر پشمی علاوه بر ظاهری منطبق و مد روز ، کار کردی مناسب و مطلوب را نیز به دست می دهد. استفاده از نخ‌های فانتزی مانند نخ‌های طلایی و نقره‌ایی امسال هم طرفداران ویژه‌ی خود را دارد. این نخ‌ها جلوه‌ایی لوکس و قیمتی به پارچه‌های زمستانی می‌دهد و در کنار نخ‌های زخیم در بافت ژاکارد پارچه‌هایی ویژه و خاص را به دنبای لباس بانوان معرفی می‌کنند.

نقش و نگار‌های ظریف و مینیاتوری و موتیف‌ها (Pattern) کوچک و کلاسیک که در فصل گذشته نیز مورد استفاده طراحان لباس بودند در فصل زمستان نیز یکی از بخش‌های اصلی این کلکسیون می‌باشد. طرح‌های گرافیکی پر تکرار غالباً در رنگ‌های سیاه سفید در بافت پارچه‌های زمستانی پشمی ظریف به کار رفته‌اند و امسال نیز طرفداران خاص خود را دارند.

اگر حساسیت پوستی دارید…

بهترین توصیه به شما انتخاب الیاف هیپوآلرژیک است. اگر معمولا چشمانتان قرمز می‌شود و خارش گلو و آبریزش بینی دارید، بهتر است دور لباس‌هایی از جنس پشم را خط بکشید و از لباس‌هایی استفاده کنید که برچسب ضد حساسیت دارند. این اصطلاح امروز کاربردهای وسیعی دارد و در محصولات آرایشی غذایی و … به کار می‌رود، گرچه برخلاف تئوری، عملا صد در صد ایمن نیست.

این نوع محصولات تا حدی از بروز حساسیت پیشگیری می‌کنند اما قطعا درمان آن نیستند. میان الیاف طبیعی بهترین نوع کتان است. وقتی برای فرزند آلرژیک خود لباس کتانی می‌خرید، مطمئن شوید از رنگ شیمیایی برای رنگ کردن آن استفاده نشده باشد. در ضمن برخی از تزئینات روی لباس، خود می تواند حساسیت زا باشد.

مروزه پارچه‌ها با توجه به پیشرفت تکنولوژی، دارای انواع بسیاری هستند. شناخت انواع گوناگون پارچه از نظر جنس و طرح­‌های آن، از مهم‌­ترین لازمه‌های طراحی و تولید لباس است. طراحان و تولیدکنندگان پوشاک باید به خوبی پارچه­‌های گوناگون را بشناسند تا بتوانند نسبت به محصولی که خلق می­‌کنند، پارچه­‌ی مناسب را انتخاب کنند. در این مطلب به معرفی انواعی از پارچه‌ها می‌پردازیم.

 

پارچه­‌ها با توجه به منشا آن­‌ها به چهار دسته تقسیم می­‌شوند:

منشا انواع پارچه‌ ها

پارچه­‌ها با توجه به منشا آن­‌ها به چهار دسته تقسیم می­‌شوند:

  • پارچه­‌هایی که منشا گیاهی دارند؛ مانند کتان، پنبه، کنف و غیره
    پارچه­‌هایی که سرچشمه­‌ی حیوانی دارند؛ مانند ابریشم، پشم، خز طبیعی و غیره
    پارچه­‌هایی با سرچشمه­‌ی معدنی؛ مانند آزبست ( پنبه­‌ی نسوز) و پارچه­‌های شیشه­‌ای
    پارچه­‌هایی که از سنتزهای شیمیایی به دست می­‌آیند؛ مانند نایلون، داکرون و ترگال

پارچه­‌های الیاف طبیعی

این پارچه­‌ها از الیاف گیاهی به وجود می­‌آیند که شامل موارد زیر می­‌شوند:

الیاف میوه­‌ای – دانه­‌ای مانند پنبه

الیاف ساقه­‌ای مانند کتان و کنف

الیاف برگی مانند سیسال

پارچه­‌های نخی – پنبه‌­ای

پارچه­‌های نخ و پنبه بسیار پرطرفدار و پرکاربرد هستند. این پارچه­‌ها به پوست آسیب نمی­‌رسانند و حساسیت ایجاد نمی­‌کنند. این پارچه­‌ها باعث جریان هوا و تنفس بدن می­‌شوند، به همین دلیل در هوای گرم، خنک هستند. البته لباس­‌هایی با الیاف پنبه­‌ای ضخیم­‌تر و گرم‌­تر هستند و در سرما بدن را گرم می­‌کنند.

به دلیل این که این پارچه­‌ها پس از شستن آب می‌­روند، باید پیش از برش در آب انداخته شوند. همچنین نسبت به مرغوبیت جنس رنگ پس می­‌دهند. در صنعت به طور معمول الیاف پنبه را در محلول اکسیدان می­‌گذارند تا سفید شود.

هر چه بیش­‌تر در این محلول بمانند، سفیدتر و البته کم دوام‌تر می­‌شوند. الیاف نخی در برابر چروک شدن بسیار حساس هستند. بهتر است این پارچه­‌ها برای لباس‌­های راحتی، منزل و لباس نوزاد به کار روند. این پارچه­‌ها بید نمی­‌زنند، ولی اگر در جای مرطوب و تاریک باشند، کپک خواهند زد.

در ادامه به معرفی برخی از انواع پارچه ­های نخی پرداخته می­‌شود.

چیت

این نوع پارچه،­ بسیار سبک با تراکم کم تار و پود و در دو نوع ساده و طرح­‌دار موجود، و برای لباس راحتی مردانه و زنانه، بسیار مناسب است.

متقال

این نوع پارچه به نسبت ضخیم و تراکم نخ­‌های تار و پود آن زیاد است. رنگ­‌پذیری خوبی ندارد و در رنگ­‌های سفید و شیری موجود است. این نوع پارچه برای تن­پوش مناسب نیست و بیش‌تر برای روبالشی و ملحفه و غیره استفاده می­‌شود. کاربرد رایج دیگر این پارچه برای « پاترون » است.

چلوار

این نوع پارچه، سبک، خنک، به طور معمول به شکل طرح­‌دار و گل­‌دار و برای تهیه لباس مناسب است. از آن پیراهن، زیرجامه، ملحفه و روبالشی تهیه می­‌کنند. چلوارهای سفید و روشن به دلیل تراکم تار و پود بیش‌­تر، کم­تر برای دوخت لباس استفاده می­‌شوند.

کرباس

کرباس پارچه­‌ای ضخیم و آهاردار با تراکم تار و پود کم است. به دلیل ضخامت زیاد نخ­‌های تار و پود، مناسب لباس نیست و به طور معمول به عنوان لایی کت، پارچه­‌های شماره­‌دوزی، کاموادوزی و از این دست به کار می­‌رود.

کتان

الیاف این پارچه، خشک و خشن هستند و زود چروک می‌­شوند. این پارچه­‌ جزو خنک­‌ترین پارچه­‌ها و در هوای گرم بسیار مناسب هستند. به همین دلیل چروک شدن آن­‌ها اهمیت زیادی ندارد. این پارچه را باید پیش از دوخت شست‌وشو داد. پارچه­‌هایی که صددرصد کتان باشند، رنگ­‌پذیری خوبی ندارند. کتان­‌های رنگی در هنگام شست و شو رنگ می­‌دهند، مگر این­‌که پارچه­‌ی کتان در ترکیب با مواد شیمیایی باشد. کتان، ضخامت­‌های گوناگون دارد؛ پارچه­‌ی برزنتی از نوع ضخیم آن است.

 
مخمل

جنس این پارچه یا نخی یا ابریشمی است.

مخمل نخی راه راه

مخمل راه راه؛ پارچه­‌ای مقاوم است که مدت زمانی طولانی دوام می­‌آورد. داخل آن بسیار ساده و مثل بافت است. این نوع پارچه می­‌تواند از انواع پارچه مانند پنبه به دست آید.

ململ

نوعی پارچه­‌ی نخی لطیف، نازک و سفید است.

کریشه

پارچه­‌ی سبک نخی که دارای گل­‌های برجسته است.

آغبانو

پارچه­‌ای نازک و پنبه­‌ای است که بیش‌­تر برای چارقد و چادر مصرف می­‌شود.

دبیت

پارچه‌ای نخی است که بیش­‌تر آستر لباس و رویه‌ی لحاف می‌شود.

پارچه­‌های الیاف حیوانی

در این نوع پارچه­ از مو، کرک و پشم حیوانات استفاده می­‌شود. برخی از این نوع پارچه‌­ مانند پارچه­‌ی ابریشم از تارهای کرم ابریشم ساخته می­‌شوند.

پشم

بسته به نوع حیوانی که پشم از آن گرفته می­‌شود، کیفیت لیف­‌های پارچه متفاوت است. به عنوان مثال پارچه­‌ی پشمی کشمیر که از نوعی بز گرفته می­‌شود، از مرغوب­‌ترین پشم­‌ها است که بسیار سبک، ظریف، گرم و لطیف است. پشم­‌های گاوی ضخامت و خشنی بیش­‌تری دارند. پارچه‌­های پشمی بیش‌­تر از هر پارچه­‌ای رطوبت را جذب و حرارت را دفع می­‌کنند؛ در نتیجه لباس‌­های پشمی رطوبت هوا را می­‌گیرند و بدن را گرم نگه می­‌دارند.

پارچه­‌های پشم برای تهیه­‌ی انواع لباس­‌های گرم و لباس­‌هایی که رسمی بودن آن‌ها مهم است، به کار می‌روند. بهتر است برای تهیه­‌ی لباس‌­های پشمی از پارچه­‌ی آستری استفاده کرد تا پارچه به طور مستقیم با سطح پوست تماس پیدا نکند.

ماده­‌ی شیمیایی ویسکوز در ترکیب پارچه­‌ی پشمی به کار می­‌رود و مقاومت آن را بیش­‌تر می­‌کند. پارچه­‌های پشم ویسکوز که درصد پشم بیش­‌تری دارند، مرغو‌ب­‌تر، گران­‌تر و بهترین پارچه­‌های مناسب برای کت و شلوارهای مردانه هستند و ظاهر و دوام بسیار خوبی دارند.

ماهوت

پارچه­‌ای ضخیم، تمام پشم، نرم، کمی براق، با سطح پرزدار است.

برک

نوعی پارچه­‌ی ضخیم که بیش­تر در بشرویه و با کرک بز یا شتر بافته می­‌شود و از آن عمدتاً برای کت مردانه استفاده می­‌کنند. برک به طور معمول در رنگ­‌های قهوه­‌ای، سیاه، سفید، شیری، شکری و خاکستری تولید می­‌شود.

ابریشم

ابریشم (purple satin)؛ از مرغوب‌­ترین پارچه‌­ها است که در تهیه­‌ی لباس­ رسمی و مجلسی کاربرد زیادی دارد. پارچه­‌ی ابریشم طبیعی به نگهداری زیادی نیاز دارد. نباید آن را با آب شست‌وشو داد و با حرارت اتو کرد. بهتر است با بخار شست و شو و خشک شود. ابریشم رنگ­‌پذیری بسیار خوب و طیف رنگی گسترده­‌ای دارد.

ابریشم مصنوعی ترکیبی از ابریشم با مواد دیگر است و شباهت زیادی به ابریشم طبیعی دارد. پارچه­‌های صددرصد ابریشم بسیار گران هستند و دوام کم­تری نسبت به ابریشم مصنوعی دارند. به همین دلیل انواع دیگری از ابریشم­‌های ترکیبی مانند تافته­‌ی ابریشم، ساتن ابریشم و غیره ساخته شدند که بسیار پرطرفدار هستند.

کرپدوشین (کربدوشین)

کرپدوشین؛ پارچه‌­ای از خانواده­‌ی کرپ است که از ابریشم خام بافته می­‌شود.

پارچه­‌های مصنوعی

الیاف این پارچه­‌ها ساخته‌­ی انسان هستند و بسته به ماده­‌ی اولیه­‌ی آن­‌ها، کاربردهای متفاوتی دارند. ویژگی­‌های این پارچه­‎ها شامل: مقاومت و استحکام زیاد، سبکی، کم حجم بودن، آب نرفتن و ثابت بودن ابعاد و نپوسیدن و ساییده نشدن است.

ریون

از پرکاربردترین پارچه­‌های لباس زنانه است که برای لباس­‌های مهمانی به کار می­‌رود.

داکرون

به دلیل تنوع رنگ و استحکام بسیار محبوب است.

آکلیریک

فیبر آن ساخته‌ی بشر و حاصل ترکیب پترولیم و گاز طبیعی است.

الیاف معدنی

برخی از الیاف مانند نخ­‌های طلا و نقره، معدنی هستند و در دوخت‌­های سنتی ایرانی مانند رودوزی گلابتون به کار می­‌روند.

پنبه نسوز

نوعی از الیاف معدنی عایق حرارت و برق است که برای لباس آتش­نشانی و لباس کار برق­کاران استفاده می‌­شود.

مهم‌ترین پارچه‌های دستباف ایرانی

دارایی ـ ایکات

ایکات؛ روشی کهن در بافت پارچه‌های منقش با رنگ‍‎­ناپذیر کردن نخ‌ها پیش از بافتن آن­‌ها است تا به موازاتی که کار بافتن پیش می‌رود، نقش نیز نمودار شود. در حال حاضر این پارچه را تنها می‌توان در کارگاه‌های محدودی در شهر یزد مشاهده کرد. تا چند سال قبل، ایکات با ابریشم طبیعی تولید می‌شد، اما اکنون از نخ ویسکوز برای تار و از ابریشم مصنوعی یا ویسکوزرایون فیلامنت برای پود استفاده می‌شود. با روش ایکات، انواع پارچه­‌ی رولحافی، بقچه، سوزنی و رومیزی تولید می‌شود.

چوقا

چوقا یا چقا یا چوغا به عبای دهقانی و عشایری معروف است. در واقع کت دراز و بی‌­آستینی است که مردان عشایر و روستایی به صورت عبا روی لباس­‌های دیگر خود می­‌پوشند. تولیدکنندگان این پارچه، اکثراً زنان روستایی هستند. چوقا معمولا دارای دو رنگ سیاه و سفید ( یا سرمه­‌ای و سفید ) است. مواداولیه­‌ی چوقا را نخ پشمی و نخ پنبه­‌ای تشکیل می­‌دهد.

عبای لار

نوعی از پارچه‌­های دستباف ایرانی، در دو نوع تابستانی و زمستانی است. نوع تابستانی با تار و پود نخ پنبه­‌ای به رنگ مشکی یا قهوه‌­ای و عبای زمستانی که محمدیه‌­ی نایین مهم‌ترین مرکز بافت آن است، با استفاده از کرک شتر تولید می­‌شود.

انواع الیاف عبارتند از:

الیاف طبیعی: پشم، پنبه، ابریشم.
الیاف مصنوعی: ریون، نایلون و پلی استر.

جنس پارچه را بشناسید

الیاف طبیعی

پنبه – (Cotton):

۱- الیاف پنبه ای ‌هادی حرارت هستند و حرارت بدن را به بیرون منتقل می‌کنند در نتیجه خنک هستند.
۲- به راحتی لکه گیری و شسته می‌شون .
۳- در برابر ساییدگی مقاوم هستند.
۴- پس از استفاده اگر خوب خشک نشود، بوی عرق بدن در آن باقی می‌ماند.
۵- در ایران به لباسهای پنبه ای نخی می‌گویند.

کتان- (Leinen):

۱- کتان از نظر خصوصیات مانند پنبه است و در ایران کشت نمی شود.
۲- پارچه‌های کتانی دارای سطح صاف و درخشنده اند زودتر از پنبه تمیز میشوند.
۳- به اندازه پارچه‌های پنبه ای آب را جذب می‌کنند اما زودتر خشک می‌شوند به همین دلیل حوله‌های کتانی بهتر از پنبه ای است.

پشم –(Wool):

۱- با توجه به این که این الیاف از چه حیوانی تهیه شده به نام‌های مختلفی می‌باشند مانند گوسفند مرینوس، پشم لاما و موی بز
۲- پارچه‌های تهیه شده از پشم، به دلیل ذخیره شدن هوا در بین الیاف عایق می‌باشند.
۳- به علت خاصیت رطوبت پذیری و داشتن خلل و فرج عرق بدن را جذب می‌کنند و آن را به آرامی تبخیر می‌کند به همین دلیل در زمستان شخص در زمستان کمتر احساس سرما می‌کند.
۴- بعد از شستن نباید آنرا آویزان کرد بلکه بهتر روی پارچه نخی پهن کنیم.

ابریشم (Silk):

۱- این پارچه‌ها خیلی سبک و براق هستند دارای کشش بالا و در برابر پارگی و چروک پذیری مقاومت بالایی دارند.
۲- به علت داشتن پروتئین ‌هادی حرارت نیستند و در خود نگه می‌دارند.
۳- هم در تابستان و هم در زمستان قابل استفاده اند. به دلیل لطافت و عایق بودن.

الیاف نیمه مصنوعی و مصنوعی

ویسکوز (Viscose):

۱-‌هادی گرما هستند بنابراین بدن احساس گرما می‌کند.

۲- از ابریشم طبیعی خنک تر است و منسوجات بسیار نرم و لطیف می‌توان ار آن تهیه کرد.

نایلون – (Nylon):

۱- نایلون جزء الیاف کاملاً مصنوعی است.

۲- نایلون استحکام خوبی در برابر سایش و کشش دارد به همین دلیل موارد استعمال زیادی دارد از جمله جورابهای نایلونی به علت قابلیت الاستیکی زیاد در قسمت زانو و مفاصل کیسه ای نمی شود

۳- فورآ خشک می‌شوند، زیرا رطوبت کمی به خود جذب می‌کنند.

۴- از نخ فیلامنت برای تهیه جوراب ساق بلند، آستری، مایوی شنا، لباس ورزشی، پارچه دانتل، بارانی، پوشاک پلیسه دار، پارچه‌های کشباف استفاده می‌شود.

پلی استر (Polyesters):

۱- پلی استر کاملاً مصنوعی است.

۲- مقامت فوق العاده ای در برابر چروک شدن دارند حتی در زمانی که خیس می‌شوند.

۳- اگر پلی استر با الیاف طبیعی مخلوط شود، در تهیه منسوجات سبک وزن مانند پارچه‌های پرده ای، ساتن، پیراهن و بلوز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۴- به علت خاصیت اتوپذیری زیاد در تهیه پارچه‌های پلیسه زنانه و بشور بپوش مصرف می‌شود

موارد بالا جزء مهمترین انواع پارچه بود، در زیر فقط به نام تعدادی از انواع دیگر پارچه اکتفا می‌کنیم.

۱. بروکات: دارای نخهای برجسته و درخشان است

۲. بورکن کرپ: نوعی پارچه با سطح بافته شده مانند پوست درخت است.

۳. بوکله: نوعی پارچه با گره‌های نامنظم و سطحی گره دار است.

۴. چینل: نوعی پارچه شبیه مخمل و ضخیم که دارای کرکهایی در هر دو رو است.

۵. کلوله: نوعی پارچه نوعی کرپ که از دو بافت در کنار هم شکل گرفته که دارای نقوش برجسته نامنظم است.

۶. مخمل کبریتی: نوعی پارچه که با نخ‌های نازک بسیار نرم با نخ‌های ضخیم بافته شده است.

۷. دنیم: پارچه‌های جینی که فقط نخ‌های تار آن رنگ شده و نخهای پود آن سفیداست.

۸. فاکون: پارچه ای بدون طرح است که طی روند ناهمگون و متفاوت بافته شده و اغلب تلفیقی از مات و براق است.

۹. دوشس: پارچه ساتن براق و محکم که از ابریشم و الیاف مصنوعی بافته شده است.

۱۰. کرنیکل، کرش: نوعی پارچه دارای بافتی برجسته و چین دار به شکل پفکی است.

۱۱. تیغ ماهی یا فیش گرات: با نخ‌های مختلف در تار و پود پارچه، پارچه ای طرح دار با بافت جناقی شکل است.

۱۲. گاباردین: نوعی پارچه با بافت ریز از پنبه، پشم یا الیاف مصنوعی با نقوش برجسته تیغ ماهی، جناقی یا مخلوط راه راه اریب است که همواره از سمت راست به چپ یا پایین به بالا بافته می‌شود.

۱۳. گلن چک: نوعی پارچه چهارخانه، برجسته یا سایه روشن.

۱۴. ژاکارد: همه پارچه‌هایی که طرح آنها از روند بافت پارچه شکل گرفته است.

۱۵.‌هانن تریت: پارچه ای با چهارخانه‌های کوچک که در گوشه هر چهارخانه نیز زائده ای اریب مانند وجود دارد.

۱۶. جین: پارچه ای پنبه ای که اغلب سنگ شور شده است.

۱۷. لمه: پارچه ای رنگارنگ و براق که از الیاف رنگی یا نخ‌های براق بافته شده است.

۱۸. ماهوت: پارچه ای پشمی یا غیر ضخیم که از طریق روشی مشایه نمدمالی تهیه میشود.

۱۹. مواره: پارچه ای با راه راه اریب و طرحی موج دار است که از طریق پس کردن پارچه شکل گرفته است.

۲۰. موسیلن: پارچه ای لطیف و نرم، شبیه کتان که از پنبه یا پشم تهیه شده است.

۲۱. پانه زامت: مخمل ضخیم و براق با کرک‌های فشرده

۲۲. پپیتا: نوعی پارچه با چهارخانه‌های کوچک تیره و روشن که بر خلاف طرح جناغی کنگره دار نیست.

۲۳. پارچه پرزدار یا پوست مصنوعی: پارچه‌هایی که پوشش مویی ضخیمی دارند و رنگ و اندازه آن شبیه خز واقعی است که به پولیش معروف است و نخ آن مصنوعی است.

۲۴. پیکی: پارچه دوبافت با طرح‌های برجسته که به نظر لایی می‌آیند.

۲۵. کشباف یا استرج: نوعی پارچه با بافتهای از راست به چپ که خاصیت ارتجاعی دارد.

۲۶. ریپس: نوعی پارچه با نخهای برجسته که به صورت اریب است.

۲۷. ژرسه رومانیت: نوعی پارچه محکم با کمی خاصیت ارتجاعی که اغلب از پشم گوسفند است.

۲۸. راه راه: نوعی پارچه راه راه که شبیه پوست درخت راه راه است.

۲۹. پلووری یا سویت شرت اشتوف: اغلب از نوع تریکوی ضخیم یا ژرسه است که از پنبه بافته می‌شود.

۳۰. ترموفلورز یا فلیسه: هر دو روی پارچه کاملاً ضخیم ، زبر و پشمی مانند از الیاف مصنوعی است.

۳۱. توخ: پارچه‌های شطرنجی با طرح‌های مختلف.

۳۲. چیت ویچی: نوعی پارچه چهارخانه ، دو رنگ که از پنبه بافته شده است.

شناخت جنس پارچه

ممکن است برای همه‌مان پیش آمده باشد که بخواهیم به مهمانی یا مجلس مهمی برویم و در انتخاب جنس پارچه‌ی لباس مورد نظرمان یا پارچه‌ای که می‌خواهیم برای دوخت لباس به خیاط‌مان بدهیم به مشکل خورده باشیم و نتوانسته باشیم جنس پارچه را به خوبی تشخیص دهیم.

به عبارتی نمی‌توانیم مرغوبیت و کیفیت جنس پارچه را تشخیص دهیم و حتی در برخی از موارد ممکن است انتخاب اشتباهی داشته باشیم و نتوانیم بهترین جنس پارچه را انتخاب کنیم و ممکن است پارچه‌ای که انتخاب می‌کنیم از کیفیت خوبی برخوردار نباشد. با توجه به این که از راه‌های مختلفی می‌توان به جنس پارچه و مرغوبیت آن پی برد، به همین دلیل ما در ایس‌مارکت قصد داریم شما را چگونگی شناخت جنس پارچه‌ها و کیفیت آن‌ها آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.

مقابل نور قرار دادن پارچه

برای تشخیص سریع مرغوبیت یک پارچه، آن را در مقابل نور بگیرید. هرچه ضخیم‌تر باشد و نور سخت‌تر از آن عبور کند، یعنی پارچه‌ای که در دست دارید؛ مرغوب‌تر است.

شناخت جنس پارچه از روی درجه‌ی اتو

از دیگر راه‌های بررسی جنس پارچه و مرغوبیت آن، نگاه به درجه‌ی حررات اتویی که است برای اتوی پارچه توصیه شده است. معمولا به این صورت است که پارچه‌هایی که جنس ضعیفی دارند برای جلوگیری از آسیب رسیدن به بافت پارچه، توصیه می‌شود از درجه‌ی حررات پایین برای اتو کردن آن‌ها استفاده شود.

درجه‌ی حرراتی که برای اتو کردن پارچه از آن استفاده می‌شود انواع متفاوتی دارد که نوع پارچه را به خوبی نشان می‌دهد، این نوع درجه حرارت‌ها عبارتند از:

درجه‌ی ۱: درجه ی ضعیف

پارچه‌هایی دارای جنس سلولزی و سنتتیک که حاصل فعل و انفعالات شیمیایی هستند و شامل پارچه‌های ژرسه، پلی‌استر، پاناما و فلامنت می‌شود در این دسته قرار می‌گیرند و به دلیل این که این نوع پارچه‌ها در برابر حررات زیاد جمع می‌شوند توصیه می‌شود برای افزایش عمر پارچه ، در هنگام چروک شدن از درجه‌ی حررات پایین اتو برای اتو کشیدن این نوع پارچه استفاده شود. از دیگر ویژگی‌های پارچ‌هایی که در این دسته قرار می گیرند می تواند به دوام بالا، دارای قابلیت شست‌و‌شو و پوشش زیاد آن‌ها اشاره کرد.

درجه‌ی ۲: ابریشم مصنوعی

نوع دیگری از درجه‌ی حرراتی که پس از درجه‌ی ضعیف مشاهده می‌کنیم ابریشم مصنوعی است. این نوع درجه‌ی حررات اتو مناسب پارچه‌هایی است که دارای الیاف مصنوعی با رشته‌های طبیعی هستند و ترکیبی از هر دو شامل می‌شوند.

از جمله ویژگی‌های پارچه‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند و شامل انواع زیادی از پارچه‌ها می‌شوند می‌توان به ساده بودن برش و دوخت آسان آن‌ها نسبت به گروه اول اشاره کرد. از جمله مشهورترین پارچه‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند می‌توان به جنس پارچه‌ی تترون و ترگال اشاره کرد.

درجه‌ی ۳: تریلین – لئوناردو

درجه‌ی سومی که در درجه‌ی حررات اتوها از آن استفاده می‌شود، درجه‌ی ۳ یعنی تریلین – لئوناردو است. این درجه‌ی اتو برای پارچه‌های ابریشمی مناسب است. همان طور که از نام این پارچه‌ها مشخص است این نوع پارچه‌ها از رشته‌هایی که کرم ابریشم از به دور خود می‌تند ساخته شده است.

معروف‌ترین پارچه‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند می‌توان به پارچه‌های شیفون، ساتن، ارگانزا و کرپ ژوژرت اشاره کرد. از جمله ویژگی‌های این نوع پارچه‌ها می‌توان به مواردی همچون محکم و با دوام بودن و نرم و لطیف بودن آن‌ها اشاره کرد. همچنین این که این نوع پارچه‌ها در دوخت، برش و اتو کاری نیاز به دقت و ظرافت بیشتری دارند و انواع لباس‌هایی که از جنس این نوع پارچه‌ها تهیه می‌شود برای هوای خنک و هوای گرم مناسب است.

مچاله کردن پارچه

تست بعدی که می‌توانید برای تشخیص مرغوب بودن یک پارچه یا لباس انجام دهید، تست مچاله کردن است. قسمتی از پارچه را در مشتتان بگیرید و چند ثانیه فشار دهید و پارچه را رها کنید. اگر پارچه سریع به حالت اولش برگشت و چروک نماند، یعنی این پارچه ارزش خرید دارد و از کیفیت بالایی برخوردار است. البته ماهیت بعضی از پارچه‌ها به گونه‌ای است که برای زیباتر به نظر رسیدن خود جلوه چروک و مچاله دارند پس این امر را نیز در نظر بگیرید.

سوزندان قسمتی از پارچه

در سوزاندن پارچه برای تشخیص نوع آن چند راه وجود دارد اما توجه داشته باشید که برخی از پارچه‌ها نسوز و غیر قابل اشتعال هستند پس در مواجهه با اینگونه پارچه از این روش نمی‌توان استفاده کرد. در ادامه سه روش برای تشخیص نحوه سوختن پارچه را توضیح می‌‌دهیم.

راه اول: گوله شدن نخ

یکی دیگر از راه‌هایی که برای شناخت جنس پارچه توصیه می‌شود سوزاندن قسمت کوچکی از پارچه است. برای این کار قسمت کوچکی از پارچه را جدا کنید، پارچه را به شعله‌ی آتش نزدیک کنید تا کم کم مشتعل شود اگر پارچه در هنگام اشتعال جمع شود و به عبارتی گوله شود یعنی جنس پارچه از الیاف مصنوعی یا پلی‌استر است.

اما اگر پس از مشتعل شدن پارچه، پارچه به صورت کامل بسوزد و پودر شود بدین معناست که جنس پارچه از الیاف طبیعی است. در ضمن نخی که پس از سوخته شدن از الیاف مصنوعی باقی می‌ماند حالت سفت، نایلونی و گوله‌ای شکل به خود می‌گیرد ولی نخ پس از خاموش شدن شعله در الیاف طبیعی ، خاکستری رنگ و بسیار ناچیز است.

راه دوم: رنگ سوختن

در هنگام سوختن پارچه می‌توان با استفاده از رنگ دود حاصل از سوختن آن به جنس آن پی برد، برای مثال الیاف پلی‌استر در هنگام سوختن، دود سیاه رنگی در فضا پخش می‌کنند و پارچه‌هایی که از جنس پنبه هستند، دود حاصل از سوختن آن‌ها سفید رنگ است.

راه سوم: بوی سوختن

از دیگر روش‌هایی که می‌توان در هنگام سوختن قسمتی از پارچه به جنس آن پی برد، بوی سوختگی ناشی از جنس پارچه است. همانطور که می‌دانید هر ماده‌ای در هنگام سوختن بوی مخصوص به خود را دارد و حتی در مواردی می‌توان با استشمام بوی سوختگی ماده، بدون دیدن ماده‌ای که می‌سوزد به جنس آن پی برد. برای شناختن جنس پارچه نیز می‌توان از بوی سوختگی آن به جنس آن پی برد.

برای مثال هنگام سوختن پارچه‌هایی که از جنس پشم هستند و یا پایه‌ی حیوانی دارند، بوی ناشی از سوختن آن‌ها بویی شبیه به بوی کز دادن پشم کله گوسفندی است. الیافی که بوی سوختن آن‌ها شبیه به بوی سوختن چوب یا کاغذ است، دارای پایه‌ی گیاهی هستند و معمولا نخ‌های پنبه و ویسکوز دارای این نوع بو هستند.

اگر پس از سوزاندن قسمتی از پارچه، بویی شبیه به بوی پشمک استشمام کردید این بدین معناست که الیافی که در حال سوزاندن آن هستید از جنس پلی‌استر هستند و این بو به دلیل ترکیبات آروماتیک موجود در آن است.

اما در هنگام سوزاندن پارچه باید به چند نکته توجه داشته باشید:

اول این که پارچه‌ها همیشه از یک نوع الیاف ساخته نمی‌شوند و گاهی اوقات ممکن است ترکیبی از الیاف طبیعی و مصنوعی باشد که این می‌تواند تشخیص آن‌ها را دشوار کند و به همین دلیل باید در هنگام آزمایش کردن و سوزاندن قسمتی از پارچه دقت بیشتری به خرج دهید.

دوم این که ممکن است پارچه به صورت یکی در میان از دو نوع نخ ساخته شده باشد، این کار نیز ممکن است تشخیص جنس پارچه را دشوار کند به همین دلیل توصیه می‌شود که تکه نخ‌های بیشتری جدا شود.

تست کشش پارچه

یک محصول با کیفیت همیشه شکل خود را حفظ خواهد کرد. قسمتی از لباس را با دو دست در جهت‌های مخالف بکشید و سپس آن را رها کنید. اگر پس از رها کردن شکل خود را حفظ کرد و به حالت قبل برگشت نشانه‌ی مرغوبیت پارچه است. این تست را می‌توانید برای دامن‌های زنانه کشی یا پیراهن‌های زنانه انجام دهید.

توجه به برچسب بر روی لباس یا پارچه

پارچه‌های طبیعی که از پنبه، ابریشم و پشم تولید شده‌اند بسیار با دوام‌تر از پارچه‌های مصنوعی هستند. با این حال لباس‌های تولید شده از ۱۰۰% نخ طبیعی می‌تواند پس از شست‌و‌شو به سرعت تغییر حالت دهد. به همین دلیل انتخاب لباسی که به آن (۵-۳۰٪) از پارچه‌های مصنوعی (ویسکوز، پلی استر، نایلون و غیره) اضافه شده است مناسب است.

درخشندگی پارچه

راه دیگری که می‌خواهیم در این مقاله برای تشخیص مرغوبیت و شناخت جنس پارچه به آن اشاره کنیم، درخشندگی پارچه است. برای مثال اگر در این روش پارچه‌هایی که دارای الیاف مصنوعی هستند را زیر نور خورشید قرار دهید متوجه خواهید شد که این پارچه‌ها دارای یک نوع درخشندگی نامطلوب هستند، در برخی موارد نیز پارچه‌های پنبه به دلیل این که با سود کاستیک ترکیب می‌شوند دارای درخشندگی می‌شوند ولی درخشندگی آن‌ها به گونه‌ای است که می‌توان به راحتی آن را تشخیص داد و این درخشندگی مطلوب است.

تطابق تار و پود پارچه

الگوی تار و پود و رنگ‌های آن را به خوبی بررسی کنید. اگر الگوی تار و پود در تمامی مناطق با هم مطابقت نداشت یا منظم نبود و همچنین رنگ‌های اضافی در آن‌ها دیده شد بدانید که آن محصول از کیفیت مناسبی برخوردار نیست و شرکت تولید‌کننده آن کمیت را بر کیفیت ترجیح داده است.

لطافت پارچه

آخرین راهی که می‌توان برای تشخیص مرغوبیت پارچه و کیفیت پارچه از آن استفاده کرد لمس پارچه است تا مشخص شود پارچه‌ی مورد نظر کیفیت لازم را دارد یا خیر. با استفاده از این راه می‌توان پنبه‌ای بودن یا نبودن پارچه را تشخیص داد که البته ااستفاده از این روش نیاز به تجربه دارد.

اما به طور کلی پارچه‌هایی که از جنس پلی‌استر و یا مواد مصنوعی ساخته شده‌اند در هنگام لمس آن‌ها یک حالت خشکی و لیزی کمی را احساس می‌کنید. چیزی که باعث می‌شود در این روش بتوانید به راحتی پارچه‌های دارای الیاف پنبه را از سایر انواع پارچه تشخیص دهد لطافتی است که در هنگام لمس این نوع پارچه‌ها احساس می کنید، در حالی که پارچه‌های دارای الیاف مصنوعی چنین بافت و لطافتی ندارند.

امیدوارم مقاله آموزش و آشنایی با پارچه مناسب برای فصول مختلف سال با مواردی از جمله: پارچه مناسب انواع فصل های مختلف، پارچه مناسب فصل بهار، پارچه های مناسب فصل تابستان، اسم پارچه های خنک تابستانی، پارچه مناسب فصل سرد، پارچه مناسب فصل بهار مفید واقع شده باشد.

منبع: لباس عمده زنانه مانترا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *